De bijeenkomst werd gehouden op een historische locatie, de Akershus festning. Dit kasteel en fort, dat stamt uit de dertiende eeuw, ligt op een strategische plek in het Oslofjord. Dit komt met name door de toegang tot het water en door de hoge ligging van het fort, dat zich uitstekend leent voor observatie. Een bijzondere plek voor de bijeenkomst.

Tijdens het eerste en publieke deel van de bijeenkomst werd een aantal presentaties gehouden door Deense, Duitse en Nederlandse experts. NIMH-onderzoekers dr. Hanneke Takken, dr. Quirijn van der Vegt en Caroline Schoofs MA gaven een toelichting op de Nederlandse militaire presentie in Kabul en Baghlan en op het Nederlandse luchtoptreden in de Afghanistan in de periode van 2001-2006.

Tijdens het middagprogramma spraken de onderzoekers in een gesloten sessie verder over hun ervaringen met onderzoek naar militaire inzet in Afghanistan. De deelnemende landen zaten in heel verschillende fasen van onderzoek, wat de uitwisseling interessant en zinvol maakte. Waar de Denen al in de afrondende fase zitten van hun project, staan de Noren nog aan het begin. De internationale onderzoekers waren heel geïnteresseerd in de opzet van het Nederlandse NEA-project, de middelen die de Nederlandse onderzoekers tot hun beschikking hebben, en de implicaties van het werken met staatsgeheime bronnen.

Kennisuitwisseling met collega-onderzoekers over de grens is zeer waardevol voor het Nederlandse Afghanistanprogramma. Uiteindelijk waren Operation Enduring Freedom (OEF) en International Security Assistance Force (ISAF) immers internationale bondgenootschappen waarin de onderlinge dynamiek een belangrijke rol speelde in de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Afghanistan. Het delen van ervaringen en het opbouwen van netwerken helpt onderzoekers hier meer zicht op te krijgen.

Takk for det!

Presentatie door Quirijn van der Vegt